solitud ex profeso

el

En cualquier lugar en que estuvieran recordarian siempre que el pasado era mentira, que la memoria no tenía caminos de regreso, que toda primavera antigua era irrecuperable, y que el amor más desatinado y tenaz era de todos modos una verdad efímera

_____________________________________________________________________________

Em torna i retorna aquesta frase als ulls primer, i després trona i retrona dins els meu cap, fins i tot diria que, sense voler-ho cada batec del meu cor enfila les lletres, totes, fins el darrer confí del meu cos. La Coma Barrera, nom que jo mateix li he donat, apareix i desapareix davant la finestra de la rectoria, perquè la boira, avui si, densa com la beixamel , s’entesta a donar-nos altre cop uns nadals de embolcall blanc i silenci.

La casa dorm, o tots a la casa dormen i els gossos, tombats al jaç prop del foc no fan intent de moure’s; de tant en tant un mou la pota, però més per un somni constant que té, crec que envoltat de conills i pinso de diumenge, que no pas per un afany real de voler sortir a fora.

Aquí el passat no és mentida perquè no existeix, la memòria no cou perquè els camins els esborra la broma, i la primavera sempre curta i a cops violenta de tempestes de mitja tarda fa del amor una entelèquia inintel·ligible. Si la cadira fos més còmode podria estar m’hi tot el dia, però no ho és i m’entesto a no canviar-la, m’obliga a aixecar-me i deixar d’escriure, m’obliga a deixar de pensar que qualsevol paraula eixida dels meus llavis o els meus dits podran canviar mai res.

Hi ha llocs per tot en aquest camí nostre, llocs per descansar i per fruir, altres per aprendre, i llocs per la disputa la guerra i la mort. Tots en portem un guerrer dins, i un amant i un home dedicat al plaer, i l’equilibri bé deu consistir en agermanar-los a tots.

Però soc home de passions i de llargues passejades per camins que algú altre oblida i molts esquiven, un home sol, o sols un home. Em sento fruir a l’abandó de la llum i plaent al silenci, i els mots nascuts d’una veu poc usada qu’és la meva em semblem sovint estranys i de natura dubtosa. Qui hi ha dins meu, o soc jo confrontat al meu dia a dia constant i canviant, o ho soc tot sense sentir-me meu?

Ancorat a les vores del camí que flueix veig passar la llum desde l’aurora fins al crepuscle, i cada dia tinc menys respostes per tanta pregunta. Observo de lluny els que no dubten i em fan por: por perquè o son estúpids o han abraçat el camí fàcil.

Pot semblar estrany però em brolla inexplicablement un somriure que m’és difícil d’aturar, i sento l’abandó constant de la por que em collava fa uns anys a una terra que no n’era la meva, i a una gent que vistos en la distancia o d’a prop van mancats de vida i de principis. Vida que tinc i principis que defujo.

Deixa un comentari